Life Files of...Edwin Valent on the radio...
[english] THIS PAGE IS OUTDATED. RECENT RADIO SECTION HERE

// Luister naar VPRO's Bruut! met Edwin Valent [audio]

Van kleins af aan vind ik radio magisch. Zo'n grote kast waar praktisch heel de wereld in zit. Een stem, muziek en een sfeer... alles ter interpretatie van de luisteraar. Uren gekluisterd gezeten aan dat ding.

Mijn muziekpassie etaleer ik dan ook het liefst via de radio...
Het begon ooit met zelf opgezette internet radiostations (waaronder Feyenoord.fm), maar kreeg een professionele impuls toen ik projectmanager werd voor KinkFM.
Vervolgens kreeg ik een mooie plek in de VPRO-stal. Meer dan vijf seizoenen maakte en presenteerde ik tot en met 2007 voor 3voor12 het enige echte metal- en hardcore radioprogramma van Nederland, genaamd BRUUT!. Elke maandag spuwde ik zodoende met verve, vanuit de VPRO kelder, tussen 14.00 en 15.00 uur de bruutste platen de wereld in. No boundaries, altijd volle vaart vooruit en zeker niet geschikt voor tere zieltjes...

VPRO Bruut! radio [audio]
 • Alle afleveringen on demand
 • Edwin aan het werk in VPRO studio 1 [foto]
 • Edwin aan het werk in VPRO studio 2 [foto]


 • // Luister naar Edwin Valent in Radio Kassa op Radio 1 [audio]

  Ik ben niet alleen van de muziek, maar ik praat ook graag over mijn andere passie: media. Daarom presenteer ik vanaf de zomer van 2008 elke woensdag een media-rubriek in het Radio 1 programma Kassa Radio. De presentatie is in handen van Felix Meurders en Simone Weimans.

  Radio Kassa - mediarubriek [audio]
 • Alle afleveringen on demand
 • Aflevering 1 (alleen Edwin's rubriek)
 • Aflevering 2 (alleen Edwin's rubriek)
 • Aflevering 8 (alleen Edwin's rubriek via Skype)


 • // Radio over de grenzen... (Triple J // 95bFM // KinkFM)
  Mijn favoriete radiostations zijn het Australische Triple J en het Nieuw Zeelandse 95bFM. Supervet dus dat ik in 2005 de mogelijkheid kreeg om zowel bij Triple J als 95bFM mee te lopen en interviews te doen met hun personalities. Downunder radio, een kort (video)verslag:

  - Triple J Australia

 • Mijn Triple J vids @YouTube [all video]:
 • Bruut! TV met Andrew Haug [video]
 • Mijn Triple J pics @ flickr [foto]

 • Triple J is de nationale 'jongerenzender' van Australie, zeg maar de tegenhanger van onze 3FM. Te horen door heel Australie, maar de uitzendingen vinden voornamelijk plaats in Melbourne en Sydney. In deze twee studio's heb ik dan ook meegelopen. [meer info over Triple J]
  Triple J heeft het zo begrepen. Hier krijgt muziek echt een kans en is het onvoorstelbaar dat zoals bij een 3FM de platenlabels een flinke vinger in de pap hebben. Misschien slaan ze in deze objectiviteit te ver door. Zo zal je op Triple J geen prijsvragen horen waarin cd's of concertkaarten worden weggeven (want dan zou maar zo het idee kunnen bestaan dat een Sony of PIAS daarvoor betaald heeft...). Ze zijn dus volledig gefinancierd door de overheid en zenden geen reclame uit, alleen maar kwaliteitsmuziek met een flinke Australische inslag. Overdag hebben ze 'grote shows' en in de avonduren krijgen de niche muziekstromen (metal, underground hiphop, drum'n'bass etc.) alle aandacht. Ik heb meegelopen met Rosie Beaton (presentatrice van de bekendste show van Triple J 'Super Request' en tv presentatrice van diverse jongerenprogramma's), Andrew Haug (presentator van Full Metal Racket en tv presentator van het Australische HeadbangersBall) en Stuart Harvey (het punkgeweten van Australie en presentator van Short, Fast, Loud).

  // Andrew Haug - Melbourne
  Goeie gast. Vooral met hem klikte het ook buiten de studio (zelfde passie voor metal natuurlijk, dat scheelt). Het interview dat ik met hem gemaakt heb voor Bruut! TV vind je hier [video]

  // Stuart Harvey - Melbourne
  Interessant om met hem mee te lopen, grote Fugazi-fan.

  // Rosie Beaton - Sydney
  Op en top professional en zeer leuk in de omgang. Haar natuurlijke flair kan ze heel goed op de radio overbrengen. Vakvrouw dus.Ed in gesprek met Rosie [video]

  Flink ervaring opgedaan daar bij Triple J! Sfeer proeven? Luister dan eens naar hun shows:
 • Full Metal Racket
 • Short.Fast.Loud
 • Super Request


 • - 95bFM New Zealand

 • mijn 95bFM vid @ Youtube [video]
 • Bruut! TV in Nieuw Zeeland [video]


 • In 2005 maakte ik vanuit Sydney ook de oversteek naar Auckland waar het zeer tegendraadse 95bFM zit. Populaire jongerenzender in het noorden van Nieuw Zeeland (met Auckland als uitvalbasis). Deze zender is een studenteninitiatief, maar laat je daar niet door misleiden. Dit kanaal is uitgegroeid tot een zeer gerespecteerd kanaal dat door heel het Noordereiland beluisterd kan worden. De studio staat op de campus van de University of Auckland. En ook hier geldt, alles wat 95bFM is ademt muziek. Bij 95bFM voornamelijk meegelopen met Nick Anderson. Hij presteerde destijds het volop geprezen metalprogramma 'Hard, Fast & Heavy'. Ik zeg niet voor niets 'presenteerde', want tegenwoordig doet hij zijn uitereste best om in Melbourne een platenlabel voor bands uit Australie en Nieuw Zeeland uit de grond te rossen. Dit bezoek aan 95bFM was zeer interessant, voornamelijk omdat je in alles merkt (radio en muziek) dat Nieuw Zeeland de kleine broer is van Australie. Het is bij de Kiwi's allemaal iets minder kolossaal, professioneel en intensief. Maar wel veel bier, dat hebben ze dan weer wel.

  Radio 95bFM: dompel jezelf eens onder in Nieuw Zeelands studentengeweld:
 • luister live


 • - KinkFM

  Heavy Alternative was het (nu-)metalprogramma van Kink. Jarenlang blerden Frank Helmink en Peter van der Laan op dinsdag de wijde wereld in. Een paar keer ben ik daar als gast komen opdraven. En natuurlijk kwamen ze op hun beurt weer langs in mijn radioprogramma. Was altijd meer dan gezellig. Het blijft jammer dat ze de tijd rijp vonden om een punt te zetten achter Heavy Alternative. Het blijft toch een gat op de dinsdagavond.
  Frank's muziekkennis kan je trouwens nog wel aanschouwen! Hij recenseert nog steeds voor de Aardschok.
  En om oude tijden te doen herleven ga ik eens op zoek naar een oude aflevering met hun...