Life Files of...


Monday, March 09, 2009

// Noorse omroep begint torrent-tracker - Hulde!

Van zulk nieuws word ik nou vrolijk: de Noorse zender NRK begint een eigen Bittorrent-tracker. NRK gaat deze torrent-techniek inzetten om hun TV-programma’s digitaal en in goede kwaliteit te verspreiden. Ze kwamen tot deze keuze omdat ze verre van tevreden zijn over de traditionele downloadtechnieken: ze konden niet gemakkelijk video in hoge kwaliteit bij de gebruiker krijgen en daarbij was de benodigde bandbreedte een (te) hoge kostenpost. Aangezien de pilot in 2008 met Bittorrent.com zeer hoopgevend was, kiest NRK er nu voor om alles via de OpenTracker-software (die ook PirateBay gebruikt) te verspreiden. Dit betekent dat programma’s DRM-vrij verspreid worden en het zogenaamde ‘fansubbing’ toegestaan wordt.

Ik vind het een opvallende, gedurfde maar ook een slimme keuze waar ik zelfs een beetje jaloers op ben.

Waarom?
1) Veel omroepen zijn bang van bittorrent, mede omdat er iets illegaals & krakkemikkigs aan kleeft. Terecht of onterecht… P2P-file sharing werkt wel! Omroepen steken nu voornamelijk veel tijd en geld in het zoeken van alternatieven. Denk aan Hulu.com, de iPlayer van BBC en de iView van het Australische ABC. Projecten die omvangrijk zijn en veel geld kosten. En met al deze dure alternatieven heb je nog steeds het probleem dat de bandbreedte je als omroep klauwen vol geld kost.
2) Voor een kleine omroep in een klein (niet-engelstalig) land is het al moeilijk om een groot publiek te bereiken. Zeker als je moet concurreren met de mediagrootmachten van deze wereld (MTV, Disney, ABC, NBC). Het toont lef dat je als NRK een Noorse serie legaal aanbiedt via torrent en er een non-Norway subtitle bij aanbiedt zodat ook mensen die het Noors niet meester zijn het kunnen volgen. Over potentieel bereik gesproken…
3) Alles wat een omroep maakt is in meer of mindere mate al via torrent te verkrijgen. Maar als ik als gebruiker weet dat ik een 100% veilige torrentfile kan krijgen bij de omroep zelf, ga ik ‘m gelijk daar halen en niet bij de Mininova’s en Piratebay’s van deze wereld. Dus NRK heeft ondanks het compleet vrijgeven van zijn rechten meer controle dan omroepen die hun ogen sluiten voor illegale torrents.
4) Door zelf een tracker te exploiteren zorg je er voor dat je als omroep ook precies de statistieken kan bijhouden. Je weet precies wie wat downloadt. Als je de torrent niet zelf aanbiedt blijft het gokken naar het aantal downloads. Nu weet NRK dat er van de eerste serie binnen 3 maanden 90.000 downloads zijn gegenereerd.

Ik zelf heb zowel bij Talpa als bij VARA al met diverse partijen gekeken naar soortgelijke mogelijkheden; maar in Nederland is dit vooralsnog een stap te ver om een eigen torrent-tracker te lanceren - te weinig draagvlak op vele gebieden. Zulke projecten zoals NRK zorgen er in ieder geval voor dat dit plannetje nog steeds actief in mijn hoofd blijft rondspoken…

Resumerend: hulde voor de Noren! Overigens zijn Noren sowieso voorvechters van het P2P-protocol. De Minister van onderwijs sprak twee weken geleden nog duidelijke taal: stop met het vechten tegen P2P-verkeer.

Gepubliceerd door Edwin Valent
Permalink
Volgende: / Radio Kassa - Uitzending 27 Vorige: / Premiere Watchmen

Reageer ook...

Commenting is not available in this weblog entry.