Life Files of...


Tuesday, August 14, 2007

// Tien(.tv) stopt…

De kogel is door de kerk: de NMa heeft de deal tussen RTL en Talpa goedgekeurd. Dit betekent dat de zender Tien vrijdagavond na twee jaar uitzenden op zwart gaat en onze digitale parels zoals Tien.tv en Dewedstrijden.tv offline gaan. Een gebeurtenis om bij stil te staan.

Deze gebeurtenis heeft allereerst als impact dat de meeste collega’s over twee weken klaar zijn. Ik zal samen met Marcel en Ton nog twee maanden doorgaan om alles aangaande Talpa Interactive af te ronden. Eind oktober is de cirkel dan echt rond. Toch vind ik het vandaag het moment om terug te kijken en te overzien wat voor een periode het nu eigenlijk was. Geen moeilijke opgave overigens, omdat ik hiervoor niet meer dan een splitsecond nodig heb: het Talpa-avontuur was namelijk een heerlijke, inspirerende, ondernemende en unieke tijd. De best bezochte omroepsite van Nederland van scratch af aan opbouwen met een geweldige groep mensen. Wie wil dat niet?!

// Inhoud
Inhoudelijk en managementmatig was het geweldig dat ik zo’n 2,5 jaar geleden aan dit alles begon en het vertrouwen en de complete vrijheid kreeg om naar eigen inzicht een afdeling van de grond af aan op te bouwen. Een content-afdeling welteverstaan, die op een nieuwe manier content fabriceerde en presenteerde. Deze werkwijze heb ik grotendeels gebaseerd op mijn ervaring bij de VPRO en MTV. Daar heb ik geleerd dat als je dynamische content (voornamelijk video) inzet je zoveel meer bereikt dan met tekst en foto’s. Jammer dat de meeste webredacteuren voornamelijk bedreven zijn in schrijven. Als je redacteuren vervolgens leert hoe te regisseren, filmen, monteren en flashen, dan heb je een redactieteam dat zo snel zulk uniek materiaal kan publiceren, dat bezoekers steevast aan hun monitor gekluisterd zitten… Het is zo stoer om te zien dat onze werkwijze van content maken nog steeds door concurrenten geadoreerd, maar slecht gekopieerd wordt.

// Succes
Ondanks dat de zender (onterecht) vaak in de hoek zat waar de klappen vielen, zijn we digitaal altijd zeer succesvol geweest. Ergo: vanaf het begin van dit jaar is Tien.tv als platform de grootste omroepsite van Nederland en draaien we zowaar break-even. Knap als je bedenkt dat bijvoorbeeld RTL een zenderaandeel heeft dat vier keer zo groot is als Tien… Daarnaast zijn we vaak de eerste in Nederland geweest met nieuwe, innovatieve toepassingen. Kijk voor een impressie dit filmpie nog eens.

// Jonge honden
Naast het succes en de ultiem inhoudelijke uitdaging was het Talpa-avontuur zo’n heerlijke tijd omdat Talpa Interactive bestaat uit jonge, innovatieve en werklustige professionals waarmee het elke dag een feest was om mee samen te werken. Zo’n creatieve en inspirerende omgeving is niet makkelijk te vinden. Daardoor maakte iedereen elkaar beter. Mooi proces om te aanschouwen. Geweldig ook om te constateren dat heel de groep zo loyaal was dat er nauwelijks verloop was. Iedereen die besmet werd met het Talpa Interactive virus, heeft dit virus ook tot de laatste dag in zijn bloed laten circuleren. Topmensen.

// Tot slot…
Zoals gezegd, een fantastische tijd waar ik met gepaste trots op terugkijk. Trots om te zien dat iedereen (en niet in de laatste plaats ikzelf) zoveel rijker geworden is in wie hij is, zowel beroepsmatig als persoonlijk. Toch zonde dat we onze plannen met Tien.tv niet verder door hebben kunnen trekken. Want klaar waren we lang nog niet.

Een dank-uiting is dan ook zeer op zijn plaats; aan iedereen bij Talpa en de Talpa-leveranciers voor deze onvergetelijke, leerzame periode! Talpa = Interactive, als nooit tevoren! Thanx y’all.
PS voor de liefhebbers: degoudenkooi.tv houden we in de lucht!

Gepubliceerd door Edwin Valent
Permalink
Volgende: / Inspiratie Vorige: / Groter publiek & meer omzet door online video

Reageer ook...

Commenting is not available in this weblog entry.