Life Files of...


Thursday, July 28, 2011

// Branded Content: Converse

[this post is Dutch only]

Begin deze week schreef ik al over een bescheiden en niet geheel gelukte branded content case van schoenenmerk New Balance. Een concurrent van hun, Converse, doet het stukken beter.

Converse? Die Chuck Taylor schoenen van vroeger? Jazeker. Converse is een merk dat grote successen kende. Vooral in de jaren 50 en 60 ging het Converse, met een duidelijke footprint in het basketbal, voor de wind. Converse werd alleen de jaren daarna meer en meer ingehaald door de ‘power’-brands zoals Nike, Puma en Adidas. Deze merken konden (financieel) gas geven en Converse niet. Dit leidde tot een downfall van het merk, met als dieptepunt het verliezen van de sponsordeal in 2001 met de NBA. Resultaat: Converse ging dat jaar zelfs failliet.

Bij bijna alle merken zou hier de wikipedia-biografie eindigen, maar Converse herrees uit de dood. Na het faillissement werd het merk gekocht door Footwear Acquisitions en eindigde uiteindelijk in de Nike-stal.
Na deze doorstart koos Converse er voor om zich te positioneren in de muziek, skateboard en cultuur wereld. Een van hun slogans is niet voor niets: “Celebrated the Spirit of Rebellion”. En dit bleek uiteindelijk een herwaardering van het merk op te leveren; Converse is inmiddels na tien jaar weer een icoon in de schoenen én muziek-bizznizz.

En dan komt natuurlijk de vraag bij zo’n marketingafdeling oppoppen: wat is het verhaal dat je als oud basketbal-merk, tegenwoordig groot in de muziek, nu als domein moet claimen om je doelgroep te bereiken? Hoe kan je authentiek blijven? Wat is het imago dat je nastreeft? Wat moet je contentmatig doen?

De uitkomst van dit denkproces vind ik echt een schot in de roos: Rubber Tracks!

// Wat is Rubber Tracks?
Rubber Tracks is een fysieke, community-driven, state-of-the-art recording studio in Brooklyn NY. En het idee erachter is dat nieuwe bands hier GRATIS hun nummers kunnen opnemen. Ze mogen zelfs gebruik maken van alle Converse distributiekanalen om hun tracks aan de man te brengen (via bijvoorbeeld converse.com of hun facebook/twitter pagina). En daar moet je niet lullig over doen. Converse heeft namelijk 19,5 miljoen likes op facebook bijvoorbeeld.
En als je graag gebruik wil maken van deze studio is meedoen simpel: je vult een formulier in en je wordt vervolgens wel of niet uitgenodigd.

Oftewel Converse helpt jou te creëren.

Dit is Branded Content zoals het hoort te zijn. Je laat de waarden van je merk op een authentieke manier vertolken door je achterban. Je biedt tools aan, je laadt je merk en je genereert vervolgens een onuitwisbare indruk.
Kijk New Balance, zo doe je dat dus.

NB ze zijn gelukkig nog steeds actief in basketbal

Gepubliceerd door Edwin Valent
Permalink
Volgende: / My Playlist on 22tracks.com - Week 31 Vorige: / Branded Content: New Balance case

Reageer ook...

Commenting is not available in this weblog entry.