Life Files of...


Thursday, September 23, 2010

// Schaken en spijkerbroeken - Branded Content

Wat heeft schaken met een hip spijkerbroekenmerk te maken? In eerste instantie niet zoveel zou je zeggen… Kan je schaken überhaupt hip maken? Nee. Toch?

Begin juli sloot G-Star Raw een contract af met de 19-jarige Noor Magnus Carlsen. Ondanks zijn jonge leeftijd is Magnus momenteel werelds beste schaker. Jaja. Hij gaat niet voor niets door het leven als de ‘Mozart of Chess’. En G-Star heeft Magnus deze herfst gebombardeerd tot hét model van G-star Raw (samen met Liv Taylor). Deze wereldwijde campagne loopt inmiddels en gooit hoge ogen. Vast niet in de laatste plaats omdat Anton Corbijn de foto’s van deze campagne maakte.

Al wordt G-star nog steeds geleid als een ‘old-fashioned’-bedrijf, zijn advertentiecampagnes in oude media nog het belangrijkste marketinginstrument en is het nog zoeken naar een (echt) geintegreerde media-aanpak, ik moet ze dikke credits geven voor de ‘Raw World Chess Challenge’. Want dit is een kleine, maar goede branded content case. Wat is het verhaal achter deze challenge:

Vanuit het Cooper Square hotel in New York speelde Magnus op 10 september j.l. via een videostream live tegen de rest van de wereld. Iedereen kon meedoen. Na elke zet van Magnus stelden drie grootmeesters (Maxime Vachier-Lagrave, Hikaru Nakamura en Judit Polgár) een zet voor. Het online publiek stemde live en de meest gekozen zet werd vervolgens uitgevoerd. Het evenement werd van live commentaar voorzien door Garry Kasparov. Je kan het terugkijken via RWCC.G-Star.com. Het project is overigens gemaakt door MediaRepublic in samenwerking met chess.com. En volgens de woordvoerder van G-Star hebben er op 10 september 100.000 mensen meegedaan/meegekeken…


// Wat moeten we vooral onthouden van deze case?
De les die je uit dit project kan trekken is niet zozeer de crossmediale aanpak (want die was er helaas niet echt); maar hetgeen ik bij de Rondo & Red Bull case ook al opmerkte: je moet (bij voorkeur) iets nieuws bedenken, claimen en dat geloofwaardig en authentiek neerzetten. Niet alleen op je eigen platforms, maar op bestaande platforms. Dat is hier meer dan gelukt.

En oh ja. Het zal je niet verbazen: Magnus heeft gewonnen.

Gepubliceerd door Edwin Valent
Permalink
Volgende: / Blikvoer.tv wint Prix Italia Vorige: / Blikvoer.tv finalist bij Prix Italia

Reageer ook...

Commenting is not available in this weblog entry.