Life Files of...


Sunday, November 04, 2012

// SBS6+  - facts and figures

Met de afdeling SBS/creatie zijn we sinds maart dit jaar druk doende om SBS, wat voorheen een old school tv-bedrijf was, te transformeren naar een full media bedrijf. Zo zijn we onder andere bezig onze mediamix verder uit te bouwen, zodat we nog beter in contact komen met onze gebruikers en nog beter onze boodschap kunnen aanbieden waar, wanneer en hoe zij dat willen. Eén van de nieuwe aanwinsten in onze mediamix is de secondscreen service SBS6+ die we 3 september jl gelanceerd hebben. Wat gaat er goed, wat zijn de learnings en wat zijn na twee maanden de eerste cijfers? Dat wil ik graag in deze blogpost met je delen. Ter lering en vermaak.

// SBS6+
De PLUS op je avond. Met die pay-off zijn we twee maanden geleden van start gegaan met de uitrol van onze secondscreen strategie genaamd SBS6+.
Baanbrekend omdat we als eerste broadcaster niet een secondscreen lanceren per tv-format, maar als een zenderbrede app die elke avond meerwaarde biedt; het hele jaar rond. Ook baanbrekend omdat we ons niet richten op de highbrow doelgroep met dure tablets; wij willen een secondscreen ervaring bieden aan echt iedereen die een internetconnectie heeft (96% van alle Nederlanders). Of je nu een dure iPad hebt of een goedkope pc. SBS6+ is er voor iedereen.

// En dan?
Met deze nieuwe gratis service kan iedereen interacteren met de prime time programma’s van SBS6. Elke dag. Je kan bijvoorbeeld live meespelen met Show Me The Money, je mening geven in Hart van Nederland of exclusief live de KNVB-loting bekijken. Daarnaast kent deze service een zeer uitgebreide social media laag waardoor de gebruiker niet alleen in contact staat met het programma maar ook met vrienden. Deze SBS6+ dienst is nu al te gebruiken via de applicatie die gratis te downloaden is voor iPhone en iPad en een webversie die voor iedereen toegankelijk is. Op 4 december wordt de Android versie gelanceerd voor smartphones en tablets.

// Wat is de kracht van SBS6+?
Hier kan ik heel lang over uitwijden. Maar het komt er in het kort op neer dat het voor gebruikers een gepersonaliseerde, rijkere kijkervaring biedt bovenop het eerste scherm. Op een makkelijke manier. Of je het nu dagelijks gebruikt of 4x per jaar, alles wordt via dezelfde app bij je gebracht. Via een live-redactie die elke dag tussen 18 en 24 uur in de eindregie zit. En niet onbelangrijk, met SBS6+ hebben we echt een unieke propositie voor onze adverteerders. Want met SBS6+ brengen we de wereld van exposure (televisie) en conversie (digitaal) op een organische, natuurlijke manier bij elkaar en creeeren daarmee voor onszelf en voor onze adverteerders mogelijkheden die daarvoor niet bestonden.  Of het nu een testrit is bij een auto-reclame, een kortingsactie op een shirt dat een Veronica-presentator draagt of een NIKE-actie bij een wedstrijd van Oranje. Zolang het ook maar meerwaarde biedt voor de gebruiker.

// Cijfers
We hebben gekozen voor een soft launch. Ondanks dat, kan ik met gepaste trots zeggen dat we na twee maanden al ronkende cijfers hebben:
- Downloads native apps: > 110.000 keer (iPhone / iPad)
- Bijna iedereen update de app
- iPad vs iPhone: (gemiddeld) 60% vs 40%
- Native vs Web: gemiddeld 50/50
- Aantal gebruikers per week: rond 60.000 gebruikers en per week groeiend
- Live events werken het best zoals stemmen bij Sterrenspringen, KNVB-loting, Oranje-wedstrijden, Nationaal Rijexamen, play along games etc.

Ter vergelijking: één van de grootste, nieuwe secondscreen apps – die van Kassa (VARA) – doet 6.000 gebruikers per week [bron: marketing tribune].

// Learnings
- Techniek
We hebben de achterkant samen met onze partner Egeniq ontwikkeld. We wilden bij de start van het nieuwe seizoen al soft launchen met SBS6+, dus we hebben alles in een onrealistisch korte tijd uit moeten rollen. Egeniq was de enige partij die het aandurfde om in te stappen. Andere partijen hadden het over doorlooptijden van bijna een jaar, wij hebben het gefikst in 2,5 maand. Met bloed, zweet en tranen en ‘s nachts doorhalen natuurlijk. Maar het is gelukt al moesten we op de koop toenemen dat we de eerste dagen live bugs aan het fiksen waren en het de eerste week niet altijd de optimale gebruikservaring opleverde die we onszelf als doel gesteld hadden. Inmiddels is dat gelukkig wel het geval. En kan daardoor ook de ‘live-redactie’ op stoom komen.
Daarnaast vraagt deze hoogstaande techniek veel van servers en hosting, mensen zijn constant in contact met onze database servers. Dat vroeg om mega-serveroptimalisatie, zodat er geen rook uit zou komen.
- Content
Inhoudelijk kan er nog veel beter. Qua urgentie, content kwaliteit, goede verwijzingen, logische interactie. Dat zien we als een constant proces. Voor het einde van het jaar zal je dat vooral moeten merken bij de live-programma’s Hart van Nederland en Shownieuws waar we SBS6+ veel geintegreerder en natuurlijker gaan inzetten.
- Communicatie
Een grote learning is het verwoorden van de dienst in de appstore van Apple. Omdat onze app met z’n rijkere kijkervaring synchroon loopt met de tv-uitzendingen, hebben we in onze app gekozen voor het knopje live zodat je altijd direct naar het gekoppelde live signaal van de rijkere kijkervaring kan gaan. Mensen vinden dit blijkbaar onduidelijk. Zij verwachten een live-tv-signaal. Nu we het anders omschreven hebben, vinden mensen het duidelijker.
- Inloggen
Verder vinden het mensen niet altijd even handig om in te moeten loggen alvorens echt te kunnen connecten (bijvoorbeeld meespelen bij een game). Dat is overigens wel een strategische keuze omdat we input van mensen ‘clean’ willen houden (mensen reageren toch anders als het bekend is wie ze zijn), prijswinnaars gelijk kunnen benaderen en engagement kunnen bouwen. Want dat lukt pas als je kan inspelen op individuele voorkeuren. Daarvoor moet wel iemand ‘bekend’ zijn.

// Verdere toekomst
We zijn trots op wat we tot heden hebben neergezet maar nog niet tevreden omdat er nog zoveel potentie in zit en we het verder moeten gaan verweven met tv. Komende maanden gaan we SBS6+ daarom verder finetunen en lanceren we ook nog Android versies (4 december 2012). Daarna zullen ook snel de second screens volgen voor NET5+ en Veronica+. Na succesvolle pilots voor adverteerders (Price Is Right, Lijfshow, Show Me The Money) gaan we meer branded content en full media formats integreren. We zullen ook e-commerce mogelijkheden piloteren.

Oftewel: SBS6+ is here to stay!

Gepubliceerd door Edwin Valent
Permalink
Volgende: / Full Media Formats bij SBS Vorige: / Kickboksen morgen live @ veronicatv.nl

Reageer ook...

Commenting is not available in this weblog entry.