Life Files of...


Saturday, October 10, 2009

// Public Enemy financiert nieuw album digitaal

Wat hebben Sellaband.com en de hiphopgrootheden van Public Enemy met elkaar te maken?
Voordat ik dat toelicht, eerst even wat achtergrond:
Sellaband.com is een succesvolle Nederlandse site waarop beginnende muzikanten/bandjes geld kunnen inzamelen voor het opnemen van een cd. 34 artiesten hebben sinds 2006 via deze manier hun album gefinancierd.
Public Enemy is natuurlijk een van de meest belangrijke hiphop acts aller tijden die al 27 jaar vanuit Long Island New York de wereld wakker schudt met kwalitatief hoogwaardige albums. Public Enemy is daarnaast altijd frontrunner geweest om te proberen hun muziek digitaal te verspreiden door voornamelijk de DIY attitude te hanteren die bekend is uit de punkscene.

Het is dus eigenlijk helemaal niet zo raar dat Johan Vosmeijer van Sellaband en frontman Chuck D van Public Enemy meteen ‘n click hadden toen ze samen in een panel zaten over de toekomst van de muziekindustrie. Sindsdien hebben ze contact gehouden en voor het concert dat PE vorig jaar gaf in Paradiso (waar ondergetekende natuurlijk bij was) zijn ze met elkaar gaan eten en daar is nu dus een samenwerkingsverband uitgekomen.

Wat is het idee:
Sinds 2 dagen wil Public Enemy via Sellaband.com 250.000 dollar ophalen om hun nieuwe album (verder) te financieren en geld te steken in een innovatief marketingplan. Iedereen kan meedoen door een aandeel te kopen. Kleinste aandeel is 25 dollar. Hiervoor krijg je in ruil een genummerde CD digipack. Als je meer aandelen koopt krijg je natuurlijk extra’s die uiteenlopen van een vermelding in het cd-boekje tot een bezoek aan de studio. En leuke bijkomstigheid: 33% van de netto opbrengst van de plaat wordt verdeeld onder alle mensen die meegefinancierd hebben.
Ik ga in ieder geval 1 aandeeltje kopen.

Om met PE samen te kunnen werken heeft Sellaband wel zijn opzet omgegooid. Verdiende Sellaband vroeger geld aan het feit dat een band hun rechten moesten inleveren; nu hanteert Sellaband meer de strategie die ik onlangs uitlegde bij Kickstarter.com. Oftewel als een band zijn geld binnenhaalt (in het geval van PE dus 250.000 dollar) dan ontvangt Sellaband over dit bedrag 10%. De rechten blijven dan wel bij de band zelf. Door deze strategie verwacht Vosmeijer dat meer grote bands het voorbeeld van Chuck D en consorten gaan volgen.

Leuk om te volgen of ze het voor elkaar krijgen dit bedrag voor eind 2009 binnen te halen en hoe ze de community erbij gaan betrekken. De voortekenen zijn goed, want in de drie dagen dat ze bezig zijn hebben ze al 30.000 dollar opgehaald.

       
       
         

                 

         

Gepubliceerd door Edwin Valent
Permalink
Volgende: / Radio Kassa - Uitzending 49 Vorige: / Radio Kassa - Uitzending 48

Reageer ook...

Commenting is not available in this weblog entry.