Life Files of...


Wednesday, July 21, 2010

// Rdio.com - een Spotify concurrent?

Naast een tevreden Boxee-user ben ik ook een tevreden Spotify-user... En velen met mij. Spotify gaat als een dolle en de impact is groot. Deze nieuwe dienst, muziek in de cloud, heeft namelijk gevolgen voor de hele muziekindustrie en bestaande business modellen. En natuurlijk ook voor de gebruiker: zijn muziekbeleving en muziekconsumptie veranderen hierdoor drastisch. En het mooie aan Spotify is dat ondanks hun compleet andere aanpak van muziekdistributie (je betaalt een maandelijks bedrag en je krijgt hierdoor de beschikking over 8 miljoen tracks op al jouw devices - off and online) het mensen wel als natuurlijk en als eigen beschouwen. Voorbeeldje: 30 van mijn 130 Facebook-vrienden zitten dagelijks op Spotify. Niet dat dit nou een wetenschappelijke onderbouwing oplevert, maar in ieder geval wel een duidelijk teken. Ik vind dat namelijk een flink aantal voor een dienst die amper 2 maanden in Nederland te verkrijgen is…

Het is dan ook aftellen tot er grote concurrenten van Spotify opstaan. Om er eentje te noemen: Apple is achter de schermen volgens mij met 99,9% zekerheid druk bezig om iTunes snel in de cloud te krijgen met dezelfde (of meer) Spotify-functionaliteiten. Het is niet voor niets dat Apple wat kleine bedrijfjes heeft overgenomen die gespecialiseerd zijn in streaming.

Ook zijn er wat kleinere spelers die hun plek in dit nieuwe spectrum willen claimen. Eentje daarvan wil ik er even uitpikken: Rdio.
Momenteel is deze dienst slechts in Amerika als gesloten beta te gebruiken (op uitnodiging dus). Desalniettemin interessant om te belichten. Zeker als je weet dat de mensen achter Rdio oud-gedienden zijn van Kazaa en Skype. Niet de minste goden. Het lijkt op een underdog die misschien best wel eens wat potten kan gaan breken.

Wat Rdio allemaal kan vind je hier helder uitgelegd.

Opvallend is trouwens dat de Rdio iPhone app al bijna een half jaar gratis te downen is. Ook in Nederland (en wel hier)
Nog opvallender is dat deze applicatie nog steeds niet te gebruiken is (of je mocht zo’n Amerikaans uitnodigingsaccount tot je beschikking hebben).
Laten we dat dan maar classificeren als stilte voor de storm…

NB deze post heb ik getypt terwijl ik luisterde naar een Spotify playlist van Turdus Musicus

Gepubliceerd door Edwin Valent
Permalink
Volgende: / Red Bull zet de toon... Vorige: / De Boxee Box

Reageer ook...

Commenting is not available in this weblog entry.