Life Files of...


Thursday, November 11, 2010

// NBA player - Ter leering ende vermaeck

NBA vind ik op vele fronten het voorbeeld van hoe je goed invulling kan geven aan mediabeleid en onafhankelijkheid. In Amerika zelf is het misschien allemaal wat rommeliger. Daar kan je namelijk de basketbal-wedstrijden volgen via NBA TV, local networks of de national broadcasters zoals ESPN en FOX. Dat is van oudsher eenmaal zo. Maar voor de rest van de wereld hebben ze een perfecte manier gevonden om alle NBA live en on demand content te ontsluiten. Zo goed zelfs dat je daar best voor in de buidel wil tasten…

Laten we niet vergeten; vorig seizoen had NBA het al aardig voor elkaar. Ik schreef er niet voor niets een paar keer over (hier en hier). Maar dit jaar hebben ze helemaal doorgepakt. Ik wil in deze post dan ook uiteenzetten wat er zo speciaal is aan hun nieuwe web-player die ze gelanceerd hebben voor alle landen buiten Amerika. Het luistert overigens naar de naam: International League Pass.

Laat ik gelijk helder zijn. Dit kost je wel geld.
Hoe pakt de NBA dit kostentechnisch aan?

// Abonnement-structuur
Om alle wedstrijden van alle teams te kunnen volgen tot en met de play-offs (dat zijn 2.460 wedstrijden - op de kop af) kun je kiezen uit twee abonnementen:
- Premium Package: met dit pakket krijg je onbeperkt toegang tot alle live en on demand wedstrijden / kan je tot maximaal vier wedstrijden gelijk kijken in je player / pauze+rewind functie tijdens live-wedstrijden / en kan je ook kijken via je mobiel of iPad
- Standard Package: met dit pakket kan je alles live volgen en on demand wedstrijden tot 24 uur terugkijken / kijken is beperkt tot de web-player

Wat is de schade?
- Premium Package: 115 euro voor een seizoen
- Standard Package:  85 euro voor een seizoen

Wil je er de playoffs bij, betaal je een extra 50 euro (maar tot eind van het jaar krijg je nog 20% korting).

Persoonlijk zou ik altijd gaan voor de Premium. Het maakt de experience zoveel meer waard.

// Aanbieden content
Dan hetgeen waarin de NBA echt agendabepalend in is, is hoe ze deze content bij je thuis brengen.
Op het moment dat je een abonnement gekozen hebt kan je (zowel op pc als mac - zeker dat laatste is niet altijd een vanzelfsprekendheid) in de webplayer inloggen. Hier wordt het leuk.

1) Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit is extreem hoog. Dit komt omdat ze een aparte plug-in gebruiken. De RayV player. Deze player heeft als kenmerk dat het HD-beeldkwaliteit kan evenaren zonder dat je internetconnectie daarin de zwakste schakel wordt. Daar wil je best een plug-in voor downen. Kwaliteit die je zo kan doorzetten naar je 50-inch tv.

2) Functionaliteiten die je op tv niet hebt
Gaaf is dat je kan kiezen om 1 wedstrijd, 2 wedstrijden of 4 wedstrijden tegelijkertijd live of on demand te volgen. Door te klikken op een wedstrijd, bepaal je welk audio-kanaal doorkomt.

3) Echt alle informatie is voor handen
Als je een ‘single’ wedstrijd volgt kan je echt alles van die wedstrijd binnenhalen. Voorbespreking, nabespreking en alle statistieken. Je kan personen volgen, filteren op blocks, rebounds, dunks - verzin het maar. Je kan het helemaal naar je hand zetten en bepalen waar op het scherm je de info wil hebben. Enige nadeel wat mij betreft: de overall statistieken zijn altijd de uiteindelijks ‘stats’. Dat is niet handig als je on demand kijkt natuurlijk…

4) NBA on the move
Mooie van het Premium Pakket is dat je dus ook alles kan kijken via je mobiel of iPad. Hier zitten wel wat addertjes onder het gras:
- op mobiel werkt het niet bij iedereen even goed, gezien de reacties in fora
- je moet nog een keer apart betalen voor de applicaties zodat je jouw League Pass kan benaderen. Zo kost een iPhone app (NBA Game Time) 9,99 dollar.

5) Interactie
Als je vrienden hebt die ook wedstrijden volgen is de interactie-laag best aardig.
Je kan een aparte chat-lobby openen waar je met vrienden of fans kan chatten terwijl je de wedstrijd volgt. Je hebt per wedstrijd een unieke chatruimte. Dat is wel handig.
Verder kan je eenvoudig vanuit de player sharen naar Facebook en Twitter. Maar goed, dat is niet echt spannend.

Concluderend: of je nu in IJsland, Taiwan of Brazilie bent - de NBA moet je volgen via deze player. Het is compleet, kwaliteit is hoog en je hebt altijd alles wat NBA in zich heeft bij je. Dat is de conclusie van een NBA-fan.

Mijn conclusie als professional: wat ik echt knap vind van de NBA is dat zij zichzelf in een positie gemurwd hebben dat ze ‘onafhankelijk’ zijn geworden van kabelaars, netwerken of videoportalen. Je sluit een contract bij de NBA af en NBA heeft heel de distributieketting in handen. Hoezo ‘in control’?! Als KNVB, UEFA of ATP zou ik hierover lopen watertanden.

Gepubliceerd door Edwin Valent
Permalink
Volgende: / De Heer Ontwaakt - Uitzending 4 Vorige: / Hoogste bereik ooit binnen VARA-domein

Reageer ook...

Commenting is not available in this weblog entry.