Life Files of...


Sunday, March 02, 2008

// Na de krant het journaal aan de beurt?

Door de opkomst van internet heeft de krantenwereld het meer dan moeilijk. Zoveel is zeker. E?n van de redenen dat het aantal abonnementen blijft afnemen is het fenomeen ‘tijd’. Want als krant kan je gewoon niet zo ‘on the spot’ zijn zoals je dat op internet wel kan zijn, Als het nieuws gebeurt, kan je het namelijk online gelijk ‘consumeren’. Een krant blijft mijn inziens gewoon een samenvatting van wat je gisteren gemist hebt.
Dit wetende, bedacht ik me zo, zou deze vrije val in de toekomst ook kunnen gaan gelden voor nieuwsuitzendingen op televisie? Het grote nadeel van nieuwsuitzendingen (denk aan een RTL Z, NOS Journaal) is dat wij als consument op het moment van uitzenden meestal ergens anders zijn (werk, sport, school… noem maar op). Dit zorgt ervoor dat mensen steeds meer digitale alternatieven gebruiken ipv om 8 uur voor de buis te zitten (ga je zelf maar na: nieuws via nu.nl / Tour de France via nos.nl). Het lijkt me dan ook niet verwonderlijk dat we in de toekomst onze headlines, samenvattingen en randinformatie op een andere manier binnenhalen. Zeker niet meer om 20.00 uur ‘s avonds klaar zitten om een samenvatting te zien. Alle digitale tools worden alleen maar beter om dit door de dag heen te kunnen consumeren (lees: buiten tv om). Als we vervolgens verdieping willen, dan zoeken we dit wel in de vorm van een tv-uitzending als NOVA of een Pauw & Witteman. Oftewel, ik denk dat het steeds belangrijker wordt om iets ‘goeds’ met het nieuws te doen in plaats van het doorgeven van alleen headlines, want daar zitten we als digitale consument niet meer op te wachten…

Gepubliceerd door Edwin Valent
Permalink
Volgende: / The Mars Volta Vorige: / Slingboxen!
.(JavaScript must be enabled to view this email address)  op  03/03  om  03:45 PM

Ik ben het met je eens dat de rol van het journaal wel minder is geworden, en dat die val nog lang niet ten einde is. Toch denk ik dat het journaal wel degelijk zal blijven.

De standaard redenen als vergrijzing en gewoonten daargelaten. Ik denk dat we niet goed genoeg in staat zijn om zelf ons nieuws goed te filteren. Ik hoorde bijvoorbeeld Harm Taselaar in een interview zeggen dat het kopje opmerkelijk velen malen beter gelezen wordt dan de rest (op de rtl nieuws site). Dit past natuurlijk prima in de trend van nieuws als entertainment ipv informatie. Deze trend vindt voornamelijk plaats onder jongeren. De vraag die daarbij centraal staat is ?wat heb je eraan om te weten wat er op andere kant van de wereld gebeurd??

Ik denk dat het journaal een adviserende rol opzich zou moeten nemen in de jungle van informatie- /nieuwscontent, waar inmiddels bijna niemand meer wijs uit wordt. Niet te checken bronnen, halve waarheden, en slecht ?nakakelen? is aan de orde van de dag. Het journaal zou wat mij betreft de guidelines uiteen moeten zetten, en daarbij aangeven waar je de verdieping kunt vinden. (Op tv, maar ook in andere media). De krant zou aan die verdieping kunnen deelnemen. (Zoals bijvoorbeeld nrc.next probeert)

.(JavaScript must be enabled to view this email address)  op  03/03  om  09:27 PM

Ha Han,

Dank voor je uitgebreide reactie.
Toch ben ik er van overtuigd dat het journaal niet het alleenrecht heeft op goede, betrouwbare nieuwsverspreiding (dat is de afgelopen jaren wel gebleken). Ook deze rol kan door een digitale partij goed of zelfs beter ingevuld worden (toen Veronique met nieuws begon, was de betrouwbaarheid onder de mensen ver onder peil. Nu scoort RTL soms zelfs hoger).

Dus ik zie deze rol door digitale con-collega’s zeker overgenomen worden, want zij zijn op dezelfde nieuwsbronnen aangesloten als de Journaals van deze wereld en kunnen het vervolgens personaliseren.

Het journaal kan dus maar 1 fout maken: denken dat zij dit alleenrecht wel hebben.

.(JavaScript must be enabled to view this email address)  op  03/06  om  01:37 PM

Ja ik ben het met je eens dat het ANP uitmelken, en het feit dat je wereldwijd reporters hebt, een verouderd model is dat nauwelijks nog bestaansrecht heeft. Alhoewel ze er nog wel even mee weg komen.. Wat mij betreft zouden ze meer een adviserende rol op zich moeten nemen. CNN heeft zoals je zelf al aangaf een grote stap in de goede richting gedaan met iReport. Het medium leent zich gewoon niet voor dat snelle nieuws. Maar ze kunnen zeker met hun journalistieke achtergrond veel beter dan een individu filteren, bronnen checken, verdiepen (met interactieve tv zou je documentaires achter items kunnen hangen) en uitleggen. Verder is het medium (voorlopig) beter geschikt voor het brengen van beeldnieuws. Door middel van verschillende merken en het gebruik van interactieve televisie kunnen ze zo een gepersonaliseerde nieuwsbron vormen. En daar zou ik in ieder geval zelf wel oren naar hebben! smile

.(JavaScript must be enabled to view this email address)  op  03/12  om  08:25 AM

Volgens mij ziet de toekomst voor kranten er nog niet zo slecht uit. Ten eerste denk ik dat het een misvatting is dat iedereen maar altijd meteen wil weten wat er op dat moment nieuws is. Veel dingen wil je wel weten, maar kunnen gerust even wachten tot je het fatsoenlijk tot je kunt nemen; in een krant. Lezend informatie tot je nemen werkt heel anders dan via televisieprogramma’s. Kranten zullen echter wel gebruik moeten maken van nuttige innovaties, zo komt het NRC tegenwoordig ook op e-paper uit. Lijkt mij niks, maar het kan leiden tot handige vervolgstappen.

Pagina 1 van 1 pagina('s)

Reageer ook...

Commenting is not available in this weblog entry.