Life Files of...


Thursday, January 03, 2008

// We want your digital money

De afgelopen twee maanden waren de populaire late night shows van Jay Leno en David Letterman niet te zien vanwege een grote staking van Amerikaanse scenarioschrijvers en redacteuren. Hierdoor zijn niet alleen deze populaire talkshows ‘offline’, maar ook de opnames van films en grote series zoals 24 en Ugly Betty zijn compleet tot stilstand gekomen. De insteek van deze grootschalige staking is dat de scenaristen een financi?le compensatie eisen voor de distributie van films en series op mobiel, internet en dvd’s.
Jay Leno heeft een ‘oplossing’ gevonden en David Letterman is er uit met de vakbonden (mede omdat hij ze uit eigen zak betaalt). Leno en Letterman zijn deze week dus weer begonnen.

Maar deze materie is natuurlijk niet een Amerikaans dingetje. Op zeker dat deze discussie in 2008 ook in Nederland los barst (als dat niet al gebeurd is). In Nederland zijn het dan niet de scenaristen die zich ‘benadeeld’ voelen, maar zijn het voornamelijk de presentatoren, productiehuizen en acteurs die denken geld mis te lopen. Zeker voor internet en digitale kanalen hebben bijvoorbeeld cabaretiers angst ontwikkeld. Want zullen digitale herhalingen of ‘on demand’ beschikbaar stellen er niet voor zorgen dat er minder dvd’s verkocht worden?
Ik durf (nogmaals) te stellen dat dit niet zo is. Het gaat om ‘het merk’. In eerdere posts heb ik al aangegeven dat het kannibaliserende effect, waar omroepbazen en acteurs zich altijd op beroepen, echt een broodje aap verhaal is. Ik heb genoeg pilots gedaan om dit te kunnen onderschrijven. Ergo: extra uitzendingen en uitingen zorgen alleen maar voor meer verkoop en ‘rumour around the brand’.

Daarom ben ik blij dat sinds 1 januari ook de online kijkcijfers meegenomen worden in de overall kijkcijfers van een programma. Want hierdoor zullen bijvoorbeeld cabaretiers veel sneller geneigd zijn om hun show (tijdelijk) online aan te bieden (zoals we bij de VARA nu doen). Je merkt dat ze niet meer tegen zijn, maar erg voor. Natuurlijk wel onder nieuwe condities, maar als het goed is voor het succes van de cabaretier in kwestie, dan kom je er financieel/contractueel ook wel uit.
En het mooiste van deze nieuwe cijfertelling vind ik nog wel dat digitale media nu echt serieus wordt genomen in alle geledingen van een omroep. En terecht natuurlijk.

Gepubliceerd door Edwin Valent
Permalink
Volgende: / Overpeinzing Vorige: / Happy New Year
.(JavaScript must be enabled to view this email address)  op  01/12  om  07:14 PM

Maar de schrijvers staken toch ook niet omdat ze bang zijn inkomsten mis te lopen als hun uitzendingen online en op dvd etc worden aangeboden? Volgens mij gaat het er net om dat zij ook wel snappen dat er daardoor juist meer aan hun scenario’s wordt verdiend, maar dat zij daar geen cent van terugzien. En dat’s misschien ergens wel begrijpelijk…

Pagina 1 van 1 pagina('s)

Reageer ook...

Commenting is not available in this weblog entry.