Life Files of...


Tuesday, October 30, 2012

// KIJK eerder - facts & figures

[this post is Dutch only]

Sinds de start van het najaarsseizoen bieden we als SBS aan al onze bezoekers en kijkers een nieuwe, gratis service genaamd KIJK eerder. Zowel voor SBS6, Net5 als Veronica.
Met deze service willen we kijkers en fans de mogelijkheid bieden om al te kijken naar nieuwe series en afleveringen voordat ze op televisie zijn geweest. Onder het mom dat onze doelgroep zelf mag bepalen waar, wanneer en hoe ze onze formats tot zich nemen.

Nu deze service twee maanden actief is wil ik op deze plek graag wat achtergronden geven over deze succesvolle dienst; niet in de laatste plaats omdat je vaak (onterecht) terughoort in de media dat mensen denken dat zo’n service kannibaliseert op televisie en het een soort noodgreep zou zijn om programma’s aan de man te brengen. Persoonlijk bevreemdt me dat ten zeerste, zeker bij mediaprofessionals. Want het tegendeel is waar. In mijn tijd bij Talpa (2005) deden we dit als eerste mediapartij, en wel met Gooische Vrouwen. We boden toen per week een aflevering (betaald) aan 6 dagen voordat het op televisie kwam. Dit zorgde niet alleen voor een aanzienlijke ‘revenue stream’, maar nog belangrijker: marketingtechnisch genereerde het een hele week door impact. Mensen hadden het erover, deelden enthousiaste meningen en ineens kwam het bij de mensen in het systeem dat ze op zondagavond naar Talpa moesten kijken. De kijkcijfers op televisie stegen navenant.

Deze impact is zeven jaar later door social media alleen nog maar groter geworden. In augustus zijn we dus begonnen met drie KIJK eerder programma’s: Achter gesloten Deuren, Dokter Tinus en Villa Morero. En wat je zag gebeuren geldt eigenlijk voor alle programma’s die we in KIJK eerder aanbieden. Als het goed bekeken wordt via KIJK eerder, is het een succes op televisie en wordt het heel goed teruggekeken via ‘catch up’. Logische correlatie. Social media is daar extra belangrijk in. Mensen ervaren KIJK eerder als een klein kadootje, als een sympathiek gebaar om op je eigen manier en tijdstip een serie te volgen. Gevolg is dat mensen daar vervolgens op platformen als Facebook, Hyves en Twitter enthousiast gaan praten over een nieuw programma en er rijkelijk gedeeld wordt wanneer het op televisie is. Vervolgens ontstaat er zo’n rumour around the brand dat er de hele week door over gepraat wordt en dat je als gebruiker, afhankelijk wanneer je er iets over hoort, bepaalt of je het eerder gaat kijken, op televisie afstemt of de serie terug gaat kijken.

// Dokter Tinus
Dokter Tinus is via KIJK eerder 140.000 keer bekeken. Op televisie is het inmiddels de best bekeken drama serie in de geschiedenis van SBS6 met op woensdagavond kijkcijfers die lagen tussen de 900.000 en 1.300.000 kijkers. En daar bovenop staat Dokter Tinus aflevering 1 in uitzending gemist in de top 10 van best online teruggekeken programma’s in de historie van SBS. Sowieso zijn alle acht de afleveringen van Dokter Tinus goed teruggekeken; de teller staat nu op meer dan 500.000 keer terugkijkers.
Hetzelfde verhaal is te vertellen voor Achter Gesloten Deuren en in iets mindere mate voor Villa Morero. 

// Wat gaat er niet goed?
Operationeel is het enige lastige om altijd op tijd de series eerder aan te kunnen bieden. Is ook wel logisch verklaarbaar; uiteindelijk is de uitzenddatum op televisie de keiharde deadline. Als er aan een programma iets geschaafd moet worden of er een re-edit plaats moet vinden kan het wel eens gebeuren dat een aflevering niet 7 dagen voor uitzending online is; maar bijvoorbeeld 5 of 6 dagen.
En tot slot, KIJK eerder is vrij ‘soft’ gelanceerd. Het is nu zaak meer mensen in aanraking te brengen met deze service.

// De Toekomst
Ons streven is per ‘merk’ altijd minimaal één (nieuw) programma van tevoren aan te bieden. Zo vind je er nu bijvoorbeeld Junior Masterchef (SBS6), Achter Gesloten Deuren en Doktors (NET5). In november wordt ook nog Crimiclowns (Veronica) aangeboden.
In 2013 zullen we nieuwe series op dezelfde wijze aanbieden. Bij bestaande series gaan we ook pilots draaien met (nieuwe) betalingsvormen.

Oftewel: KIJK eerder is here to stay.

Gepubliceerd door Edwin Valent
Permalink
Volgende: / Kickboksen morgen live @ veronicatv.nl Vorige: / EL-P live @Melkweg

Reageer ook...

Commenting is not available in this weblog entry.