Life Files of...


Sunday, September 29, 2013

// KIJK.nl - een tussenstand

De markt is lekker in beweging. Netflix is inmiddels in Nederland beschikbaar, Videoland is onderdeel geworden van de RTL VOD (video on demand) strategie en de NPO komt met een Plus dienst. Een logisch gevolg van het veranderde mediagebruik van consumenten die de afgelopen zeven jaar duidelijk laten zien dat zij hun content willen consumeren waar, wanneer en hoe ze willen. Een mooie uitdaging om SBS ook hier in juist te positioneren. Want zoals je in de vorige blogpost kon lezen was er bij SBS Broadcasting tot en jaar geleden nog geen volledige VOD strategie. En dat is wel noodzakelijk om te overleven, zoals dat voor elke broadcaster van levensbelang is. Daarom wil ik een klein inkijkje geven in de SBS VOD-strategie en hoe die zich in de toekomst zal ontwikkelen.

// KIJK
Onze videodienst KIJK is begin 2013 soft gelaunched (lees voor meer achtergrond deze blogpost).
Laten we beginnen met wat we willen aanbieden via ons merk KIJK. Deze dienst kent inmiddels vier contentstromen:
1. Alle catchup content van SBS6, Net5 en Veronica
2. Premium content. Hiermee bedoel ik exclusieve interviews, outtakes, previews (kijkeerder) of wat al niet meer (vaak gemaakt door onze ‘nieuwe’ content producers). Dit beslaat inmiddels 40% van alle traffic, dus vooralsnog een schot in de roos.
3. Betaalde films
4. Betaalde (voornamelijk Amerikaanse) series

Een mix van content waarmee we denken onszelf uniek te kunnen positioneren. Onze ‘local content’ (oftewel eigen productie zoals een Doktor Tinus, Doris, Hart van Nederland) is alleen bij ons te bekijken. Van Amerikaanse content hebben wij het exclusieve recht om bijvoorbeeld het current season aan te bieden. In de praktijk betekent dit dat een Netflix van een serie wel oude seizoenen kan aanbieden (bijv. seizoen 1) terwijl wij van zo’n serie de current seasons (bijv seizoen 2 en 3) kunnen aanbieden. Desalniettemin moeten we unieke content die je alleen bij ons kan vinden wel blijven uitbreiden; alsmede de kwaliteit van de stream flink verhogen. HD (denk aan 3 Mbit per seconde) is de norm. Dat zullen we de komende maanden dan ook zeker doorzetten om dit voor elkaar te krijgen. Zoals het morgen te lanceren ‘Day After US’. Oftewel series zoals Marvel’s Agents of SHIELD en Arrows 1 tot 3 dagen na uitzending in de US via onze KIJKeerder dienst: lees meer.

En qua verdere toekomst: we gaan de consument de keuze geven tussen gratis en betaald.
We zullen de video content beschikbaar maken in AVOD, TVOD als SVOD.
Voor mensen die niet helemaal ingevoerd zijn in deze vaktermen:
- AVOD betekent dat je een aflevering ‘gratis’ bekijkt maar wel een pre-roll(s) of advertorial te zien krijgt.
- TVOD betekent dat je betaalt per aflevering. Zo kan je bijvoorbeeld betaald al een Doktor Tinus aflevering kijken voordat deze op televisie uitgezonden wordt (= preview).
- SVOD betekent dat je een abonnement hebt op de videodienst (zoals Spotify of Netflix) voor een vast bedrag per maand.

Wij als SBS zullen er voor zorgen dat je altijd keuze houdt: oftewel dat je gratis kan kijken (maar dan bijvoorbeeld in chunks), je betaald kan kijken per aflevering of in de toekomst een abonnement zal kunnen krijgen.

Los van dit kleine inkijkje is het ook goed te benoemen dat de flinke inhaalslag die we qua VOD aan het maken zijn, zich al vertaalt in resultaten:
KIJK zorgt voor een enorme toename in gebruikers en streamstarts (zie vorige post) op zowel online als mobiel. En de naamsbekendheid van KIJK is al 50%; terwijl de marketingcampagne hiervoor pas in oktober gaat lopen (blijkt uit onderzoek extern bureau).
Oftewel: more to come & wordt vervolgd

Gepubliceerd door Edwin Valent
Permalink
Volgende: / KIJK.nl - Day After US Vorige: / SBS transformatie - een tussenstand

Reageer ook...

Commenting is not available in this weblog entry.