Life Files of...


Tuesday, September 22, 2009

// Kickstarter.com - Geweldig platform

Ik ben al een paar dagen in de ban van Kickstarter.com. Waarom? Gewoon, omdat het een goed idee is, sympathiek wordt gebracht en verdomd… ook nog eens lijkt te werken!

// Oke, allereerst, wat is het?
Kickstarter.com is een start-up uit Brooklyn New York en nu enkele maanden live. Dit platform richt zich op allerlei creatieven (denk aan muzikanten, journalisten, artiesten, game ontwikkelaars, designers, ondernemers en bloggers) die geld willen inzamelen voor hun nieuwe projecten. Kickstarter zorgt er vervolgens voor dat deze creatieven in contact kunnen komen met hun ‘fans’. De creatief kan zo zijn project financieren. De fan krijgt vervolgens een beloning wanneer het complete bedrag door de creatief daadwerkelijk wordt opgehaald. Wat die beloning is, wordt door de creatief zelf bepaald en bij het begin van het project al duidelijk gecommuniceerd. Daar bovenop krijg je als fan ook toegang tot exclusieve updates over het project.

// Que?
Voorbeelden verduidelijken bovenstaande vanzelf.
Check this:
- Een iPhone app-idee
- Designing Obama
- Een T-shirt lijn
- Een Animated Short Movie
- Robin writes a book
- Of video chatten vanaf 35.000 feet

// Het model?
Het model van samenwerken is dus simpel: een creatief licht zijn project toe door middel van een video of tekst en geeft vervolgens aan voor welke datum hij dit totale bedrag nodig heeft. De fans geven aan hoeveel geld ze bij het behalen van dit bedrag over willen maken. De geldstromen en eventuele productstromen worden geregeld door Amazon Payments. Dus je geeft aan bij Amazon, als het doel bereikt wordt, hoeveel geld er van je creditcard naar de creatief mag. En vervolgens krijgt de creatief ook via Amazon zijn geld na het behalen van de afgesproken grens.
Als een project zijn gewenste bedrag daadwerkelijk binnenhaalt krijgt Kickstarter.com 5% van het gehele bedrag.
Als een project niet gefinancierd raakt, wordt niets in rekening gebracht en moeten de fans dus ook niets betalen.

// Waarom werkt Kickstarter?
Het concept is natuurlijk geen rocket science en is zeker al vaker gedaan. Waarom is dit idee dan beter en waarom werkt het bij deze Brooklyners wel?
Ik denk om verschillende redenen:
1) Rewards: als je geld wil inzamelen moet je bij Kickstarter goed nadenken wat je als beloning wil geven aan je geldschieters. En dat lijkt bij alle projecten wel te slagen: van een glas bier met een schrijver tot een plekje op de aftiteling van een film tot een t-shirt…. Alles vliegt voorbij. De originele beloningen maken projecten ontzettend aantrekkelijk. Daarbij worden vaak meerdere beloningen ingezet, zodat het interessant wordt voor een ‘fan’ om toch meer te geven dan dat hij in eerste instantie in zijn hoofd had. Want tja, het ‘cadeau’ wordt er dan vanzelfsprekend mooier op…
2) All or Nothing: projecten zijn pas succesvol als het vooraf vastgestelde bedrag gehaald wordt voor de gestelde deadline. Lukt dit niet, dan betaalt niemand. Dus als een project 3.999 dollar ophaalt terwijl gezegd werd dat er 4.000 dollar nodig was, betaalt niemand en wordt het project niet gefinancierd. Dit zorgt voor minimaal riscio voor zowel de projecteigenaar als de geldschieter. De projecteigenaar moet het project niet maken met minder geld dan ingecalculeerd en een geldschieter weet dat het project een grotere kans van slagen heeft.
3) Publishing Tool: Kickstarter zorgt ervoor dat je als projecteigenaar heel gemakkelijk updates kan geven aan iedereen of alleen aan je fans. Zo kan je elk stap van het project in tekst of video publiceren. Mooi voorbeeld is ‘NY Makes A Book’. Je bent er als fan zelfs bij als het eerste boek uitgepakt wordt…
4) Doelgroep: slim van Kickstarter is dat ze zich alleen richten op creatieve beroepen: acteurs, muzikanten, schrijvers en artiesten etc. Dat maakt het al snel inspirerend en ook qua beloning vaak lekker concreet.
5) Het is, zoals al meerdere malen gezegd, sympahtiek! Je wil gewoon meedoen! Of het nu als projecteigenaar is of dat je fan wordt van een leuk idee. Echt Next Level Social Networking zeg ik.

Even voor de duidelijkheid: Kickstarter.com is dus meer dan een marktplaats voor ideeen. Het is naast een plek om je projecten te ‘funden’, ook de stek om met je publiek in contact te komen en je werk al van tevoren te verkopen. Oftewel je moet er als projecteigenaar voor zorgen dat je samen met je publiek binnen gezette tijden een gemeenschappelijk doel bereikt. Als je daar geen band van krijgt…

// Nadelen?
Een nadeel blijft wel dat je niet 100% zeker weet dat de creatief met het geld gaat doen dat hij zegt dat hij gaat doen. Dus je moet wel enigszins vertrouwen hebben in de persoon waarin je investeert.
Tot op heden zijn er geen meldingen binnen gekomen van fraude.

// Cijfers?
Hoe succesvol zijn de Kickstart-projecten:
- Als een project eenmaal 25% van het gestelde doel bereikt heeft, heeft het project 94% kans op succes (mooi man, statistieken).
- Kickstarter had na 10 weken live te zijn al 250.000 dollar opgehaald voor allerlei projecten.

Dus laat je inspireren, wordt fan of nog beter: post je eigen idee op kickstarter.com!

Gepubliceerd door Edwin Valent
Permalink
Volgende: / Radio Kassa - Uitzending 45 Vorige: / Radio Kassa - Uitzending 44

Reageer ook...

Commenting is not available in this weblog entry.