Life Files of...


Wednesday, March 09, 2011

// Facebook TV-distributeur?

[this post is Dutch only]

Facebook geeft gas. Sinds gisteren kan je in US en de UK Warner Bros-films kijken/huren via Facebook. Alleen of samen met je vrienden. Kost je 3 dollar of 30 Facebook-credits. Aanbod is nog gering, sterker nog, je kan nu alleen nog maar Dark Knight kijken.

// Wat moet je hier nou van vinden?
Er is weinig overredingskracht van mijn kant voor nodig om je te overtuigen dat Facebook natuurlijk een goed kanaal is om video-content bij fans te krijgen. Facebook kan daarbij een extra beleving geven die al vaker gedaan is: samen kijken. Bij Talpa ook nog wel eens gedaan: samen via MSN bijvoorbeeld de soap Lotte of live voetbal kijken. Werkte best aardig, maar er was toch altijd een klein drempeltje om dit te doen met vrienden. Via MSN eerst iemand uitnodigen, die moet er ook maar net zin in hebben etc.
Bij Facebook werkt dat toch net iets eenvoudiger. Hier is het connecten met vrienden namelijk de kern van het platform: je bent al connected met potentiele mede-kijkers. Oftewel, hier is de drempel aanzienlijk lager om te kijken wie er online is en samen een film of TV-serie te kijken. Om op dat laatste door te gaan, ik denk daarom dat series veel beter zullen werken dan film. Gek ook dat Warner Bros er voor kiest om met een (laaaange) film te starten. Film is echt een vrije tijdsbesteding met impact. Je gaat toch ff 2 uur zitten en kijken, dat moet maar net passen op een avondje. En op je werk ga je dat sowieso niet doen.

Daarom zie ik veel meer heil in series. Ik zie het wel voor me dat een comedy zoals Modern Family hartstikke leuk is om 20 minuutjes met een vriend uit Rotterdam te kijken of met mijn nichtje uit New York. Series passen qua content ook veel beter bij de Facebook beleving. Je bent, als je fan bent van een TV-serie, vaak al lid van de Facebook pagina… hoe gaaf zou het dan zijn dat je het ook (met vrienden) via Facebook kan kijken. Bijvoorbeeld zoals Spongebob een tijdje geleden deed. Bijkomend dingetje: films kijk je liever op je plasma met je surround system; David Letterman wil je best op goede kwaliteit via je Facebook kijken…

Om kort te gaan: ik geloof er heilig in als Facebook gas zou geven om TV-series te distribueren, je daar een winstgevend business model aan op kan hangen en Facebook in één klap de kabelaars, de Netflix’en, de Apple’s en wie al niet meer zenuwachtig maakt… Dus Mark? Wat gaan we doen?

Gepubliceerd door Edwin Valent
Permalink
Volgende: / My Playlist on 22tracks.com - Week 11 Vorige: / Kinderen voor Kinderen Karaoke in 't Deens
.(JavaScript must be enabled to view this email address)  op  03/09  om  05:41 PM

Toch vraag ik me wel af wat een juist bedrag zou zijn voor een losse aflevering van een serie? Als me een jaargang kijken 50 euro kost moet het wel een verdomd goede serie zijn.. Wat dat aangaat geloof ik dan weer meer in Netflix. Qua distributie heeft Facebook inderdaad een blijvend voordeel, bovendien zouden ze ook premiumpakketten kunnen gaan aanbieden met extra content vanuit de Facebookpage.

Pagina 1 van 1 pagina('s)

Reageer ook...

Commenting is not available in this weblog entry.