Life Files of...


Friday, January 14, 2011

// Facebook geeft finale doodsteek aan muziekindustrie

[this post is Dutch only]

Heerlijk zo’n titel. Ik geef gelijk ruiterlijk toe: dit is een beetje pretentieus. Mea Culpa.
Maar toch. ik denk echt dat Facebook (en andere sociale media) de muziekindustrie een klap gaat uitdelen. Net zoals Facebook nu een fikse tik uitdeelt aan MySpace - een plek die van oudsher bemand wordt door muzikanten en creatieven. Zij hebben zwaar te lijden onder de opmars van Zuckerberg‘s expansiedrift (MySpace ontslaat bijna helft werknemers). De leden van MySpace (potentiele luisteraars en kopers van cd’s) verplaatsen zich naar Facebook. Kwestie van tijd tot dat de bands, muzikanten en mensen die iets ‘creatiefs’ willen overbrengen ook de overstap maken.

Want waarom gaat volgens mij Facebook een nieuwe doelgroep aanboren (muzikanten/bands) en een klap uitdelen aan de muziekindustrie?

Nou, simpel. Sinds kort heb je als Facebook gebruiker de mogelijkheid om gebruik te maken van Moontoast Impulse. Een startup die muzikanten iets te bieden heeft wat zij via MySpace, iTunes of andere derde partijen niet kunnen vinden: direct zelf verkopen aan de luisteraar.

Want met Impulse kunnen fans op de Facebook-pagina van de desbetreffende muzikant direct luisteren naar muziek via een geintegreerde player. Vervolgens kunnen ze deze muziek delen via allerlei netwerken (prikbord op Facebook, Twitter, etc.). En dan komt het mooie, fans kunnen gelijk een track of een album kopen. Direct van de artiest dus, zonder ook maar 1 seconde Facebook te verlaten of via een derde partij de deal te moeten maken.
Simpel en geniaal. Een gat waar natuurlijk MySpace al lang in had moeten springen. Maar stilstand is achteruitgang. Zeker in de digitale wereld.

Ik laat alle voordelen voor de artiest om dit zelf te beheren verder onbesproken, maar je kan natuurlijk al snel bedenken wat voor inzichten en voordelen de artiest krijgt doordat fans direct bij ‘m zelf afnemen.

En om het verhaal rond te maken. Als ik op mijn zolderkamer geweldige tracks zou hebben liggen zou ik mijn energie niet meer steken in een label zoeken, maar (met eventueel een expert) een social media strategie opzetten, zorgen dat mensen zodoende mijn tracks horen, optredens regelen en niet meer hopen op ‘pluggers’ die het aan de radio aanbieden. Als jij genoeg likes krijgt, verkoop via Facebook binnenkort ook mee gaat tellen in de verkoopcijfers, of de word-of-mouth om de hoek komt kijken heb je veel meer (mondiale) power dan een ‘locale’ plug en komen de DWDD’s, Giel’s en 538-stationen vanzelf bij je een nummertje kopen.

Gepubliceerd door Edwin Valent
Permalink
Volgende: / EdwinValent.com is renewed Vorige: / Red Bull Boston's Got Wings - branded content

Reageer ook...

Commenting is not available in this weblog entry.