Life Files of...


Saturday, October 03, 2009

// De week van Letterman

De afgelopen weken is het pieken geblazen voor David Letterman. In de 16 jaar dat The Late Show op CBS te zien is, lijken nu pas Letterman’s hoogtijdagen aangebroken. Waarom? Allereerst omdat hij weer back on top is. Hij moest het jaren afleggen tegen Jay Leno die bij de concurrent NBC (Letterman’s oud werkgever) altijd de hoogste kijkcijfers in de late night show strijd haalde. Maar door de opvolging van Leno door Conan O’Brien zijn de rollen omgedraaid. Sindsdien is Letterman na jaren weer de best bekeken late night show in Amerika. En niet zomaar een beetje beter; vorige week maandag had Letterman 195% meer kijkers dan Conan O’Brien (totaal 7,2 miljoen kijkers). Grote aantallen. Zeker als je weet dat deze programma’s in Amerika op werkdagen tussen 23.35 en 00.30 uur uitgezonden worden.

Deze omslag komt niet alleen doordat het publiek Leno ‘mist’, maar ook omdat Letterman dag in dag uit DE gasten heeft. De afgelopen dagen zaten o.a. Obama, Clinton, Madonna, Woody Harrelson er.

Maar het meest bijzondere was de uitzending van afgelopen donderdagavond waar hij ten overstaan van de hele natie toegaf dat hij is vreemd gegaan met vrouwelijke medewerkers van zijn show. En dat hij vanwege dit gegeven geblackmailt wordt door een persoon. Nu blijkt dat deze persoon een CBS collega van het programma 48 hours is: Robert “Joe” Halderman. Deze meneer zou 2 miljoen dollar geeist hebben. Halderman is ondertussen al gearresteerd. Vooral de manier hoe Letterman dit verpakte en het op een ogenschijnlijke emotioneel onbewogen manier als een soort sketch vertelde, was impressive. Zonder het predikaat goed of slecht erop te plakken kan je wel zeggen dat hij een manier heeft gevonden om op een professionele wijze zo’n gevoelige zaak over de buhne te brengen. Daar kunnen de Clinton’s van deze wereld nog een puntje aan zuigen.

Of je nou vindt dat dit door de beugel kan of niet; het was in ieder geval het moment van de week. Must see (zie onder).


Dat Amerika (weer) aan de voeten ligt van Letterman, zal overigens niet bij de afgelopen dagen blijven, want het publiek heeft de 62-jarige weer gevonden en alle rompslomp rond ‘deze vreemdgaan-zaak’ zal ook niet negatief uitpakken voor de kijkcijfers schat ik zo in. Je zou bijna denken dat het opgezet spel is om de finale klap uit te delen aan de jonge O’Brien. Conan kan maar een ding doen: doorgaan en hopen dat de strijd door zijn lange adem uiteindelijk in zijn voordeel beslecht wordt. Of het aanleggen met vrouwelijke medewerkers natuurlijk…

NB goed dat ik afgelopen mei bij Letterman’s show ben langs gegaan, spreekt het nu nog meer tot de verbeelding

De Letterman files:

// Obama @ Letterman (21-09-09)


// Clinton @ Letterman (22-09-09)


// Madonna @ Letterman (30-09-09)


// Letterman’s Confessions @ Letterman (01-10-09)


// Foto Slide Show

UPDATE 6 OKTOBER 2009

Afgelopen maandagnacht excuses van Letterman aan zijn staff en zijn vrouw:

Gepubliceerd door Edwin Valent
Permalink
Volgende: / DWDD in High Quality en een iPhone app Vorige: / Radio Kassa - Uitzending 46

Reageer ook...

Commenting is not available in this weblog entry.