Life Files of...


Wednesday, November 17, 2010

// De iPlayer - Belachelijke prijsstrategie

De BBC iPlayer kent vast iedereen wel. Deze terugkijkservice van de Britse Publieke Omroep wordt alom gewaardeerd en vaak als hét voorbeeld van ‘Catch Up’ televisie aangehaald. Je zou verwachten dat ik het als goed nieuws zou betitelen nu de BBC bekend heeft gemaakt in 2011 de iPlayer ook open te stellen voor alle Europeanen (zie artikel van de ‘Telegraph’).

Waar zit de ‘catch’? Ondanks dat de iPlayer in de UK gratis te gebruiken is, zal dat in Nederland niet het geval zijn. Europeanen moeten namelijk betalen voor alle content. Dat vind ik op zich geen probleem. Is een bewezen model en als de prijzen reeel zijn, wil je voor dat gemak best een paar euro betalen. Feit is alleen dat ze voor een gekke prijsstelling kiezen. Eén aflevering Top Gear bijvoorbeeld zal rond de 10 dollar moeten gaan kosten! Wat?! 10 dollar! In de eerste de beste Dixons vind je een complete dvd voor dat geld en kan je het nog bewaren ook. Het verbaast me dan ook ten zeerste dat de BBC hier voor kiest terwijl er qua prijs-strategieen nu toch veel bekend is over wat werkt en wat niet. Je zou verwachten dat ze veel meer naar de modellen van iTunes zouden kijken (0,99 - 3,99 dollar per aflevering of gelijk een heel seizoen laten aftikken).

Ook jij zal waarschijnlijk de vraag hebben. Waarom?
Het is in die zin te duiden: ook de Briste politiek vindt dat de Publieke Omroep flink moet bezuinigen. De BBC denkt het ontstane gat onder andere op te vangen door haar content voor flinke bedragen te verkopen aan niet-Britten. Misschien dat ze door de wet van de grote getallen nog een eind komen; maar ik zou deze prijsstrategie nooit aanhangen. Vroeg of laat betaalt BBC zelf de prijs.

Gepubliceerd door Edwin Valent
Permalink
Volgende: / Shoudio.com - Audio droppen Vorige: / De Gids FM - Uitzending 93

Reageer ook...

Commenting is not available in this weblog entry.