Life Files of...


Thursday, February 19, 2009

// Concurrentie voor Nike+

Iedereen kent wel de succesvolle case van Nike+. Het samenwerkingsverband tussen Nike en Apple heeft een megagrote community ontwikkeld onder hardlopers. Wereldwijd. Voor mij al tijden HET voorbeeld van engagement en community bouwen.

Nokia dacht: “Dat kunnen wij ook!”. Afgelopen maandag lanceerden ze op de Mobile World Congres in Barcelona de beta-versie van de Nokia Sports Tracker. Dit doet eigenlijk een beetje hetzelfde als de Nike+. Via je mobiel en GPS kan je alle gegevens bijhouden van je hardloopsessies. Tijd, snelheid, de looproutes etc. Vervolgens kan je ook bij Nokia dit alles delen met een community via een website.

Toch ben ik niet overtuigd dat dit echt een concurrent is voor Nike+. En wel om een paar redenen:
- Nike en Apple hebben de nodige merkbeleving, ze zijn stoer en cool. Dat maakt de Nike+ al een retekoel merk met een automatische schare fans;
- Bij Nike+ zit de uitwerking van de ‘hardloop-beleving’ goed in elkaar: je wil bij de community horen, je wil de Nike+ runs lopen. Het is zelfs zo erg dat je pas na het lopen van een X aantal kilometers speciale shirts mag aanschaffen (en die zijn vervolgens weer niet aan te slepen);
- Nike+ is veel grootser. Nike+ is een merk op zich en heeft alleen ten doel om de runner te ondersteunen. En er zit een soort ziel in. Bij Nokia voelt het toch als een aardige nieuwe applicatie tussen de duizenden applicaties die er zijn voor Nokia-toestellen;
- Qua merkbeleving passen Nike en Apple bij je dagelijkse rondje trimmen. Nokia niet. Hoezo? Op Nike schoenen lopen al veel mensen en de iPod is tegenwoordig standaard sport-uitrusting;
- Maar het belangrijkste vind ik nog wel de praktische obstakels. Het voordeel van Nike+ is dat je een heel klein apparaatje in je schoen hebt dat tijdens het lopen niet tot last is. Persoonlijk zou ik het toch verrekt vervelend vinden om een uur te lopen met zo’n zware Nokia N96i in mijn broekzak. Ik sleur het liefst zo weinig mogelijk mee; een sleutelbos irriteert al. Dus zo’n mobieltje… ik begin er niet aan.

Het enige voordeel van de Nokia-oplossing is dat je niet echt (grote) extra kosten hoeft te maken. Je hebt bij Nike toch echt een ‘starterskit’ nodig (en natuurlijk Nike’s en een iPod). Al pusht Nokia je toch ook al snel tot het aankopen van Nokia-supplementen en Polar-harstlagmeters om de applicatie nog beter tot zijn recht te doen komen.

Volgens mij heeft Nokia overigens nog wel een kans: het vinden van een goede partner om de boel credible te maken. Want de combi Nike (=sport) en Apple (=‘geile’ gadgets voor tijdens het sporten) is natuurlijk top.

Gepubliceerd door Edwin Valent
Permalink
Volgende: / Iedereen aan de Apture! Vorige: / Radio Kassa - Uitzending 25
.(JavaScript must be enabled to view this email address)  op  02/20  om  11:50 PM

true!

.(JavaScript must be enabled to view this email address)  op  02/23  om  08:30 AM

Voor iedereen met een iPhone; http://www.runkeeper.com/
Gratis of 8 dollar ad-free.. Doet bijna hetzelfde als Nike, maar zoals gezegd je moet wel een iPhone meezeulen. In de winter kan ie in mijn jaszakje, maar hoe dat in de zomer moet..?

Pagina 1 van 1 pagina('s)

Reageer ook...

Commenting is not available in this weblog entry.