Life Files of...


Sunday, December 07, 2008

// Candiria - een bizar muziekverhaal!

Mijn leven is vervuld met geluk: mijn goden hebben namelijk, ondanks bizarre omstandigheden, een nieuwe cd uit. Ok?, dit is zo’n openingszin waarvan je denkt ‘what the fuck’? Laten we daarom even bij het begin beginnen. Mijn goden zijn Candiria. Een band uit Brooklyn, New York, die one-of-a-kind is. Ik ben al fan van ze van het eerste uur. Ze maken muziek met jazz, metal, ambient, mathcore en hiphop als hoofdingredienten. Maar dat alles, hun muziek dus, levert wel een smaak op die niet proeft naar de eerder genoemde muziekstijlen. Candiria is ook een band die helaas nog niet echt hoog gevlogen is. Ergo; in de tijd dat ik MTV Rockzone produceerde en bij hun New Yorkse platenlabel vroeg of ik een copy van hun laatste videoclip kon krijgen, zodat ik het uit kon zenden in mijn wekelijkse tvshow, leverde dat wat consternatie op omdat ze nog geen videoclip hadden die voldeed aan formateisen buiten Amerika. Het grappige is dat toen ik later Candiria zelf sprak, ik niet gezegd heb dat ik diegene was die Candiria voor het eerst draaide in Europa. Want ach, zouden ze dat geloven…

Anywayz, Candiria dus. Dan nu het verhaal van hun nieuwe cd. Hun vorige cd dateert al weer uit 2004. Top album (titel = “What Doesn’t Kill You Will Only Make You Stronger”). Moet je echt hebben. Een album dat er ook al bijna niet was geweest. Op de voorkant prijkt namelijk de auto waarmee Candiria een auto-ongeluk heeft gehad op weg naar een concert. BIjna doden gevallen, maar ternauwernood heeft iedereen het overleefd, al heeft gitarist Eric Matthews de band moeten verlaten omdat hij te veel hinder ondervond van de blessures als gevolg van dit ongeluk.

Het uitbrengen van dit album (door Type A Records) smeedde de weg naar meer succes. Met een opvolger zou het echte succes moeten komen. 2,5 jaar geleden was daarom al hun nieuwste cd in grove mix klaar, maar wilde vervolgens hun platenmaatschappij Type A Records het niet uitbrengen… Huh? Wat?!?! Inderdaad, ook tot grote frustratie van Candiria. Type A wilde er op een ander manier geld aan verdienen: ze probeerden het album voor heel veel geld te verkopen aan grotere maatschappijen. Type A leurde dus jaren achter de rug van Candiria om met hun cd en dat zorgde ervoor dat Candiria het bijltje er tijdelijk bij neer gooit. Bandleden gingen andere projecten doen (zoals zanger Carley Coma die Hope Kills Fear oprichtte en verdienstelijke (Christelijke???!??!) metal maakt.

Candiria bleef achter de schermen wel druk uitoefenen om in godsnaam het album wel uit te brengen. Maar Type A wilde niet buigen. Vervolgens leefde Candiria in de veronderstelling dat dit album dus NOOIT het levenslicht zou zien. Om toch iets voor de wachtende fans te kunnen betekenen hebben ze een set van 4 mix lp’s bedacht die eind dit jaar in een oplage van 250 exemplaren uitkomt. En dan… dan besloot Type A Records ineens om het album TOCH uit te brengen. Klein detail: zonder eerst Candiria zelf in te lichten (hoe gek kan je het maken). Het stond al op iTunes en consorten voordat het bij Candiria echt doordrong dat ‘Kiss the Lie’ toch het levenslicht heeft gezien… Alleen wat blijkt nu: het album dat nu door Type A te koop wordt aangeboden is non-mastered, de titels kloppen niet en het bevat niet alle nummers… Go figure!

Dat laat Candiria niet over zijn kant gaan, dus brengen ze in eigen beheer eind december een vinyl-versie van dit album uit met de juiste nummers, gemastered, juiste titels en zelfs extra songs… De butt-versie van Type A krijg je er gratis bij. Ik ga ‘m bij Candiria zelf bestellen, dat moge duidelijk zijn. Doen jullie dat ook?! Support those guys…

...want Candiria Rocks.
Om dat te bewijzen hier enkele oude clips (want ja, het hoeft geen betoog dat hun nieuwe werk nog geen videoclip heeft…)

- Candiria ** Blood

- Candiria ** Remove Yourself

Support them dus.

Gepubliceerd door Edwin Valent
Permalink
Volgende: / Radio Kassa - Uitzending 16 Vorige: / Widgets: de cijfers - part 2

Reageer ook...

Commenting is not available in this weblog entry.