Life Files of...


Tuesday, August 03, 2010

// Foursquaren zonder handen

Inchecken op Foursquare zonder je handen te gebruiken: what about that?!

Heavy Foursquare gebruikers ondervinden het dagelijks: het is stierlijk vervelend om op plaatsen waar je dagelijks (of vaak) komt elke keer dezelfde handeling te moeten verrichten. Om nog maar te zwijgen over het nogal nerdy overkomen als je weer in je stamkroeg komt en het eerste wat je doet is je telefoon pakken. Voor deze mensen wordt vanaf vandaag verlichting geboden: je hebt nu een applicatie, Future Checkin genaamd, waarmee je automatisch kan inchecken zonder dat je jouw telefoon uit je broek moet halen (kosten: 0,79 euro). Het werkt heel simpel: je voegt jouw favoriete plekken toe en kom je in een straal van 300 meter van zo’n plek, dan word je automatisch ingecheckt. Ik zeg: Handy.

Kopen doe je hier.

En de uitlegvideo vind je hier:

Gepubliceerd door Edwin Valent
Permalink

Monday, August 02, 2010

// OneRiot.com - Realtime Social Search

Ik ben al een tijdje in de ban van OneRiot.com. Een realtime social search engine die je steeds beter laat zoeken over wat er NU op het web gebeurd…

In 2009 was ‘realtime search’ vooral een modewoord, maar stelde het in de praktijk nog te weinig voor. In 2010 wordt realtime search steeds belangrijker en wint realtime social search steeds verder aan importantie door alles wat er gebeurt op o.a. Twitter, Facebook en Digg.

// Waarom realtime social search?
De traditionele search engines zoals Google, Yahoo en Bing vinden wat je zoekt. Als jij zoekt op ‘koffie’ krijg je gewoon alles wat met ‘koffie’ te maken heeft. Zij beoordelen voornamelijk resultaten door te kijken naar de links tussen verschillende pagina’s. Hoe vaker gelinkt naar een pagina, hoe hoger de ranking. Niet voor niets dat Wikipedia (weer een link! aub!) altijd zo hoog staat bij de traditionele zoekmachines.
Alleen bestaat er steeds een grotere behoefte om te weten wat er NU over een bepaald onderwerp wordt ervaren. Laten we bij het voorbeeld ‘koffie’ blijven: misschien is er op dit moment wel een koffiebeurs bij mij in de buurt, heeft CNN net een schandaal bekend gemaakt over gif in bepaalde koffiezakjes, of houdt Douwe Egberts een persconferentie omdat ze failliet zijn verklaard. En tja, met deze gewenste zoekresultaten van mij, de gebruiker, houden de traditionele search engines amper of (nog) geen rekening.

Zo’n realtime social search engine zoekt op zijn beurt wel op basis van de relevantie van NU en populariteit op DIT MOMENT (binnen je vriendengroep op Facebook bijvoorbeeld). Dus als je met zo’n engine op ‘koffie’ zoekt, krijg je waarschijnlijk de video van CNN over het koffieschandaal dat net bekend is geworden. [ NB praktijkvoorbeeld: op moment van schrijven was het trending topic over ‘coffee’ op OneRiot.com een meisje van 15 die een coffeeshop was binnengereden ]

Oftewel, ik denk dat het tegenwoordig beter is om jezelf af te vragen: “Wat wil ik vinden?” En niet: “Wat wil ik zoeken?”

Soms zoek je namelijk iets los van het ‘nu’, en op een ander moment wil je net alles weten over wat er ‘nu’ over dat topic bekend is. Denk bijvoorbeeld aan de LoveParade. Begin juli wilde je waarschijnlijk alles vinden over de ‘line-up’. Traditionele zoekmachines zouden je dan goed hebben geholpen. Maar op de dag zelf (24 juli 2010) wilde je niet eerst 3 pagina’s met hoogtepunten van LoveParade in Berlijn, video’s van DJ-sets uit 2009 of foto’s van feestende mensen. Je wil dan weten wat er nu bekend is over het aantal doden en de stand van zaken in Duisburg. Op 24 juli konden de Google’s van deze wereld je in ieder geval met dit te ‘vinden’ niet helpen…

OneRiot.com wel.

OneRiot is een website die nu een anderhalf jaar actief is. Drie maanden geleden hebben ze daarnaast hun infrastructuur verbeterd en de zogenaamde Trending Topics Engine geintegreerd binnen hun site. Dat betekent zoveel dat ze beweren de snelste en meeste complete zoekmachine te zijn die kan vinden wat NU het ‘beste’ is wat op het net gedeeld wordt.

// Wat is dan het verschil tussen OneRiot en andere realtime (social) search engines?
Als je zoekt op een populair onderwerp geven andere zoekmachines vooral een opsomming van wat er gezegd wordt op dit moment (op bijvoorbeeld sociale netwerken). OneRiot geeft je andere info: zij geven je links naar (net gepubliceerde) waardevolle artikelen, video’s en foto’s over dit onderwerp. Of zoals ze het zelf zeggen “OneRiot shows you links to the buzziest news, videos and images that people are sharing right now on social networking sites like Facebook, Twitter, Digg and MySpace. OneRiot ranks its results for relevance in realtime while filtering out the tsunami of spam on these social networks to extract value from the stream.”

Dus als je wil weten wat NU trending is, gebruik dan OneRiot.com.
(of hun RSS/Twitter-feed per categorie).

Gepubliceerd door Edwin Valent
Permalink
pagina 2 van 2 pagina('s)  <  1 2